Örökbefogadás vagy vásárlás?
2022. március 29. írta: SZSU01

Örökbefogadás vagy vásárlás?

A kutyatartás első lépese az új családtag felkutatása és beszerzése. Ennek a folyamatnak többféle módja lehet: a két legalapvetőbb a tenyésztőtől történő vásárlás és az örökbefogadás. Na de melyiket célszerűbb választani? Melyikkel járunk jobban? 

Az örökbefogadás pártiak és a vásárlás pártiak között ellentét feszül. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy a kiválasztott kutyusa minél több időt töltsön vele egészségben és boldogságban. De mi lehet ennek a biztosítéka? Mindkét álláspont mellett felsorakoztathatók érvek.

Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy első kutyámat (akaratlanul) szaporítótól vásároltam, a többieket pedig fajtamentő egyesülettől fogadtam örökbe, így ezeken a területeken rendelkezem személyes tapasztalatokkal, a többi témakörben ismerősöktől, különböző platformokról tájékozódtam. 

Az örökbefogadás

Örökbefogadni sokféle "forrásból" lehet. Ott vannak a gyepmesteri telepek, a különböző menhelyek, a fajtamentő egyesületek, sőt olyat is ismerek, aki a főbérlője kutyáját fogadta végül örökbe. Az örökbefogadhatósági paletta tehát nagyon széles, és változatos. Fajtiszta kutyáktól a keverék ebekig mindenkivel találkozhatunk a ketrecek rácsai mögött - sajnos rengeteg kisállat vár a szerető családjára országszerte.

A "jelölt" kiválasztása

Na de most következik a dilemma: a hatalmas választékból hogy találjuk meg azt, aki a mi hű társunk lesz? Honnan tudhatjuk, hogy amelyik kutyust hazavisszük, az elfogad és szeret majd minket? Ebben mindig van egy kis bizonytalanság. Nekem eddig összesen 6 kutyám volt, és mindegyikükkel ugyanúgy nézett ki az első találkozó: odajöttek hozzám, megszaglásztak és rámtették a lábukat. Ezt egyértelműen a szimpátia jelének érzékeltem. Ezek után, a közös éltünk során nem ugyanolyan volt/van a viszonyom mindegyikükkel. Van, aki közelebb áll a szívemhez, és van, akivel kicsit távolságtartóbb a kapcsolatunk. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne szerettem volna/szeretném mindegyiküket, egyszerűen csak különbözőek a kapcsolatok, ahogy az emberek között is.

Minden kutya - gazdijelölt találkozó egy picit más, de az ember megérzi, hogy ez a kis állat hozzá akar tartozni vagy sem - én legalábbis megéreztem. Nem lehet pontosan megfogalmazni, hogy mi is volt ez az érzés, minden esetre eddig még nem hagyott cserben a megérzésem. Sőt, az összes végül befogadott kutyusomat interneten keresztül találtam meg, és már ott, a keresgélésnél megéreztem valahogy, hogy ők azok, akiknek szeretnék a gazdijuk lenni, és nem a többi gazdikereső. Az első években csak egy kutyám volt egyszerre. Úgy lett kettő, hogy a hírfolyamomat görgetve megláttam őt, mint gazdira várót. Megláttam, beleszerettem, most pedig itt fekszik mellettem, miközben ezeket a sorokat írom.

A bizonytalanság

Sokaktól hallottam, hogy félnek az örökbefogadástól, mert olyankor a kutya előélete bizonytalan, egészségi állapota nem biztosan felmérhető. Ez így van. Volt olyan örökbefogadott kutyám, akit az utcán egy bokorban találtak, semmit nem tudtam róla, amikor befogadtam. Nem sokkal később kiderült, hogy tüdőfibrózisa van, ami egy gyógyíthatatlan betegség, a megfelelő kezeléssel csak a lefolyását lehet lassítani. A diagnosztizálás után még majdnem 3 évet töltött velünk a kutyus. Ellenkező példám is van azonban, az egyik jelenlegi kutyusomat idén lesz 7 éve, hogy örökbefogadtam, a becsült életkora 12 év, és olyan fürge és fiatalos, hogy sokan kölyöknek nézik. Őt egy szaporítótól vették el, 8 társával együtt, mert annyira rosszul bántak velük. Ennek ellenére a jelek szerint - szerencsére - egészséges és vidám azóta is. 

Az örökbefogadásban tehát tény és való, hogy van egy nagyobb bizonytalansági faktor a kisállat egészségi állapotát illetően. Viselkedés szempontjából viszont az örökbefogadott kutyusok általában előnyös választásnak bizonyulnak. Ezek a kutyák jellemzően kóboroltak, éheztek, bántalmazó gazdival töltöttek több-kevesebb időt - vagyis különféle traumákat éltek át - mielőtt az örökbefogadóhoz kerültek volna. Éppen ezért kifejezetten hálásak tudnak lenni azért, hogy végre kapnak egy szerető családot, meg tudják becsülni a jót a sok rossz után, amit átéltek. 

A vásárlás

Tenyésztő vagy szaporító

Bizony, a két kategória nem ugyanaz! A tenyésztő szakember, aki ért az állatokhoz, ez a hivatása, és profin csinálja. Megteremti a tenyészállatoknak a megfelelő körülményeket, gondozza és segíti őket. Ezzel szemben a szaporító egyetlen célja a pénzszerzés, a tenyészállatok kizsákmányolása a lehető legkisebb befektetéssel. A szaporítók rendszerint sötét, hideg, szűkös helyeken tartják a kutyákat, ahol még fekhelyük sincs, életterük pedig még kevésbé. Nem csoda, hogy az állatvédő szervezetek megpróbálnak minél többet megtenni annak érdekében, hogy a szaporítók tevékenységét meggátolják. Nekem a 3 jelenlegi kutyámból 2 szaporítók karmaiból menekült. A szaporítóktól elvett kutyák rendszerint menhelyekre, fajtamentő egyesületekhez kerülnek, így ezeken a szervezeteken keresztül fajtiszta kutyák örökbefogadására is lehetőség van. Ezek a kutyusok persze általában nemcsak törzskönyvvel, de még chippel sem rendelkeznek.

A szaporítókat tehát lehetőleg el kell kerülni, hiszen sokkal többet ártanak, mint amennyit használnak az állatoknak!

(Ha bővebben érdekel a téma, vagy többet akarsz megtudni arról, hogy hogyan lehet felismerni a szaporítókat, ezen a linken megteheted, de számos egyéb cikk is megtalálható az interneten ebben a témában!)

Tenyésztőktől vásárlás

A tenyésztőktől vásárlás biztonságosabbnak mondható, mint az örökbefogadás. Így rendszerint kölyökkutyákhoz lehet hozzájutni, akik törzskönyvvel rendelkeznek. A fajtiszta kutyák szigorú szabályoknak és előírásoknak felelnek meg - ha például egy folt a szőrzetben nem pontosan ott van, ahol kellene legyen, akkor a kutya már nem felel meg minden előírásnak. A tenyésztő vissza tudja követni a kutyák családfáját, ez alapján például a családi kórelőzmények is megismerhetők. A tenyésztőknek célja a minél egészségesebb egyedek "létrehozása", így nagyobb eséllyel vásárolható tőlük egészséges kutya, mint ha örökbefogadnánk. (Sajnos azonban a törzskönyv se ad 100%-os biztonságot az egészséget illetően. Több olyan esetről tudok, amikor a törzskönyves, fajtiszta, tenyésztőtől vásárolt kutya néhány éven belül súlyos beteg lett. Ennek egyik oka lehet a túltenyésztés, melynek során az egyedek szervezete, immunrendszere gyengébb lesz, és hajlamosabbá válnak bizonyos betegségekre, amik fajtánként változóak.)

A tenyésztőtől történő vásárlás másik előnye az egészség mellett a kutya életkora. Mivel kölyökkutyákat lehet vásárolni, a gazdinak lehetősége van az első hetektől kezdve nevelni, tanítani a kedvencüket. Ahogy a gyerekeknél, a kutyáknál is általában a fiatalok sokkal könnyebben taníthatók, mint az idősebbek. Minél kisebb kortól kezdve vannak a gazdinál a kutyák, annál inkább lehet őket a saját ízlés szerint formálni. Persze az örökbefogadott, idősebb kisállatok is nevelhetők, csak lehet, hogy sokkal hosszabb idő alatt lehet náluk elérni ugyanazt az eredményt, mint fiatal, vásárolt társaiknál. Ebben szintén nincsen tapasztalatom, mert minden kutyám 5 éves kor felett került hozzám. Azt viszont látom, hogy az ismerős, kölyökként vásárolt kutyák lényegesen gyorsabban és egyszerűbben tanultak meg megfelelően viselkedni. 

A törzskönyves kutyák

Vannak bizonyos helyzetek, amikor a gazdinak csak a törzskönyves kutya lehet opció. Ilyenek például a különböző kiállítások, versenyek, amelyek megkövetelik a szigorú szabályoknak, előírásoknak történő megfelelést. Ha a leendő gazdi ilyesmiben gondolkodik, ez is célja a kutyussal, akkor mindenképpen törzskönyves, fajtiszta kutyát kell vásároljon. 

Te hogyan találd meg az új, szőrös családtagodat?

A felelősségvállalás fontossága

Szerintem a legfontosabb dolog először megbizonyosodni arról, hogy az ember készen áll egy ekkora elkötelezettségre és felelősségvállalásra. A kutyust évekre választjuk ki, nem csak néhány hétre vagy hónapra. Bele kell gondolni abba, hogy biztosan tudunk-e vele elég időt tölteni, megvannak-e azok a körülmények otthon, amik alkalmasak egy új családtag befogadására, mi történik majd akkor, ha utazni akarunk, vagy egyszerűen csak hosszabb időre elmenni otthonról. Ezek a dolgok persze mind megoldhatók, rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, ha az ember tényleg komolyan gondolja. 

Maga a kiválasztás

Hogy örökbefogadod vagy vásárlod-e a kutyusodat, csak a te döntésed. Mindkét opciónak vannak előnyei és hátrányai, azt válaszd, ami a te lelkiismereted, érzéseid szerint a legjobb, mert különben lehet, hogy bánni fogod, hogy máshogy döntöttél. Természetesen tájékozódj, nézz körül előzetesen, de ne hagyd, hogy mások döntsék el helyetted, hogy kivel fogsz hosszú távon együtt élni! 

A bejegyzés trackback címe:

https://ebgondolataim.blog.hu/api/trackback/id/tr1717792271
süti beállítások módosítása