Sétálunk, sétálunk
2022. május 02. írta: SZSU01

Sétálunk, sétálunk

A kutyatartás egyik legidőigényesebb és legtöbb kötöttséggel járó feladata a sétáltatás. Na de mikor, hányszor és mennyit érdemes sétálni a kedvencekkel? Tapasztalataim szerint ez abszolút kutyafüggő. Bizonyos fajták mozgásigénye jóval nagyobb, mint másoké. Ezen kívül az életkor is számít, a kor előrehaladtával rendszerint egyre kevesebb sétát igényelnek a kutyusok. 

Mikor örökbefogadtam a kutyáimat, a szervezet a lelkemre kötötte, hogy maximum 8 óránként sétálni kell velük. Sőt, még mielőtt alkalmas gazdijelöltnek ítéltek volna, le kellett írnom, hogy a rendszeres sétát biztosítani tudom majd a kutyusoknak. Bizony, a séta ugyanolyan alapvető követelménynek számít örökbefogadás esetén, mint például a megfelelő táplálás, vagy az állat számára megfelelő lakókörnyezet. 

Az Ibivel naponta háromszor sétáltunk, reggel, délben és este, lefekvés előtt. Ezzel nagyjából tartottuk magunkat a 8 órákhoz. Később Greggel azonban ez megváltozott: egy betegség miatt folyamatosan vízhajtót kellett szednie, így jóval gyakrabban volt szüksége a sétára. Vele átálltunk a napi négy sétára, ami azt jelenti, hogy nagyjából 4,5-5 óránként mentünk le. Ő már sajnos nincs velünk, de a gyakoribb séta szokását megtartottuk. Persze ez azért volt megoldható, mert én eleinte középiskolába, aztán egyetemre jártam, így a napirendem megengedte azt, hogy gyakrabban sétáltassam a kutyákat. Később aztán beköszöntött a koronavírus járvány, ami kutyaséta szempontjából kifejezetten kedvező, hiszen a család nagy része - legalább részben - home office-ban dolgozik, nem kell egy séta miatt külön hazajönni majd visszamenni a munkahelyre. 

Habár mi négyszer megyünk le naponta, ismerek olyan kutyákat is, akik csak kétszer sétálnak, és az is elegendő nekik. Vannak például, akik különböző okok, például félelem miatt egyszerűen nem szeretnek az utcán lenni. Akárhogy is, a kutyus egyértelműen jelezni tudja a gazdinak, hogy szeretne tovább menni, vagy hogy most már inkább aludna tovább az ágyában. 

Vészhelyzet esetére (például ha muszáj elmennünk hosszabb időre kutya nélkül) egyébként a kutyapelenkák is megoldást nyújthatnak. A lakás adott pontjára letéve meg lehet tanítani a kutyákat, hogy az nekik van kikészítve, és végső esetben használhatják. Greg például nagyon ügyesen megtanulta a pelenka használatát. A vízhajtó miatt  neki szinte folyamatosan szüksége volt rá. Mindig ugyanoda tettük le a pelenkát, távol a szőnyegektől, és kezdetben megdicsértük, ha azt használta. 

A lényeg tehát, hogy figyeljünk oda a saját kutyánk igényeire. Érdemes már a kiskedvenc beszerzése előtt tájékozódni arról, hogy a kiválasztott fajtának milyen a mozgásigénye, tudunk-e majd neki megfelelő mennyiségű sétát biztosítani.

A bejegyzés trackback címe:

https://ebgondolataim.blog.hu/api/trackback/id/tr8217799495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása